Voice Bubbling Therapy en Lax Vox

In 1991 introduceerde Marketta Sihvo, Ph.D., een Finse spraak-en stemtherapeut, de Lax Voxmethode op internationale stemcongressen. Ze gaf haar studenten en patiënten een siliconen slangetje en een fles gevuld met water met liet hen daarmee geluid maken. Binnen een paar minuten merkten de proefpersonen hoe het aanvoelt om de stem op een gezonde manier te gebruiken. Vanaf dat moment wordt dit eenvoudige hulpmiddel gebruikt voor het opwarmen en afkoelen van de stem, voor en na een veeleisende vocale taak.

Naast het siliconen slangetje werd ook een glazen buisje geïntroduceerd; the resonance tube methode ook wel genoemd: Voice Bubbling Therapy.

Het gebruik van beide methoden geeft inzicht in het stemgebruik, maakt men bewust van de (slechte) vocale gewoonten en belangrijker: wat de mogelijkheden van de eigen stem zijn en hoe die het beste gebruikt kan worden zodat de stem gezond blijft. Het zijn holistische methoden die fonatie, lichaamshouding, ademhaling, beïnvloeden.

Het lijkt wel of heel zingend en sprekend Nederland inmiddels gebruik maakt van de Lax Vox of van de Voice Bubbling Therapy om de stem optimaal te trainen. Het succes dat we binnen de logopedie en zangwereld hebben met deze vorm van oefenen is ook geweldig.

Juist omdat iedereen er zo enthousiast over is, een reden om hier in Delft, zo dicht bij de Technische Universiteit, op zoek te gaan naar een verklaring voor dit succes. Samen met collega Barbara Goes  sprak ik over deze vorm van stemtherapie en stemtraining met Prof.dr.Robert F.Mudde , director of Education Applied Sciences. Gevolg was dat Jermaine Ramlakhan dit onderwerp als afstudeeropdracht koos en Jan Willem Arendse kno arts aansloot.

In de maanden die daarop volgden leerden we elkaars jargon te begrijpen, werden filmpjes gemaakt met een hoge snelheidscamera en met de stroboscoop, werd  naast de  k.n.o. arts ook en een neuroloog geraadpleegd  en werd er een heleboel gebubbeld! Bij stemtherapie beïnvloeden we o.a. de adem en vele spieren waar we zuinig op moeten zijn. Omdat er nog vele vragen zijn m.b.t. de reden van het succes van de methode, kozen wij heel bewust voor het glazen buisje in dit onderzoek. Op die manier konden we er zeker van zijn dat het type materiaal, de lengte en de diameter, evenals de vorm van het buisje altijd gelijk zijn en bovendien is glas goed te reinigen.

Het resultaat van het onderzoek gepresenteerd  op de PEVOC in Praag waar het met veel enthousiasme werd ontvangen en publiceerden we het onderzoek in het tijdschrift voor Logopedie & Foniatrie; (Zie het volledige artikel onderaan de pagina)

Resultaat van het onderzoek in een notendop:
door de terugslag van lucht in de buis, nadat 2 luchtbellen zich los gemaakt hebben van de buis, wordt m.n. de supra glottische larynx-musculatuur (de spieren boven de stembanden) middels het bubbelen geactiveerd.

Los van dit onderzoek merken wij als logopedisten steeds weer dat een goede voorlichting essentieel is voor het correct toepassen van deze buis-resonans-techniek.

In het vervolgonderzoek zal daaraan extra aandacht besteed worden, tot die tijd: neem bij vragen rondom stem contact op met een logopedist, die kan alle informatie verstrekken en hulp bieden  m.b.t. gezond stemgebruik  waarna de weg open staat om b.v. samen met de zangpedagoog lekker te gaan zingen!

01-11-2013 Bubbling Therapie NVZbulletin artikel


Het geheim van… Nielson over zijn ‘gekke’ verslaving

Nielson Buisresonansmethode

In de wekelijkse showrubriek Het geheim Van… vragen we celebrities een boekje open te doen over hun verslavingen, gekke gewoontes en andere dingen die we nog niet van hen weten. Deze week singer/songwriter Nielson.

De 24-jarige zanger van hits als Hoe en Beauty en de Brains is verslaafd aan ‘bubbelen’. Een stemoefening waarbij je door een rietje of buis in water blaast. Thuis op de bank, tussen de optredens door of als cooling down na een show vind je Nielson met een bak water en een rietje.
De ‘gekke verslaving’ heeft hij te danken aan zijn logopedist die de oefening aanraadde om de druk op zijn stem te verlichten.

De singer/songwriter was er vorig jaar drie maanden uit in verband met een poliep op zijn stemband en overspannenheid door een ’te drukke’ start van zijn zangcarrière.

Topfit Dankzij het bubbelen en goed voor zichzelf te zorgen is Nielson weer helemaal boven jan. De muzikant heeft sindsdien geen last meer gehad van stemproblemen. ‘Ik drink veel water, ik sport, treedt nog maar vier dagen per week op en ben weer topfit’. Als Nielson de ‘vervelende’ keuze wordt voorgelegd ‘nooit meer zingen of nooit meer schrijven’, kiest hij ervoor om de microfoon weg te leggen. ‘Zingen kent geen eeuwig bestaan en schrijven wel’. In het Engels zul je hem nooit horen zingen. ‘Mijn uitspraak is belabberd’, lacht de singer/songwriter.

Artikel van AD.nl

 

Bubbelen met papa

Bubbelen met papa

 

 

BubbelSop
Nietsvermoedend ging ze bubbelen,huisgenoten deden stiekem zeep in het water, gevolg: bubbelsop !!