Een van de nieuwe Coronamaatregelen: we gaan vaker een mondkapje dragen!
Praten met een mondkapje op betekent: een flinke overbelasting van adem en stem!
Daarom nu: Tips en adviezen om goed voor de adem en de stem te zorgen.
1.Kies het juiste mondkapje.
Een mondkapje moet goed passen en niet van je neus glijden. Als het steeds afvalt, dan span je onbewust de kaken aan om het kapje op z’n plek te houden. Door die inspanning ga je ook de stem geforceerd gebruiken.
Wegwerpkapjes zitten soepel, zijn luchtdoorlatend, geven bewegingsruimte aan de kaak en hebben een verstelbaar neusklemmetje.
Pak om de 3 à 4 uur een nieuw mondkapje. Door de condens van de uitgeademde lucht wordt het kapje zwaarder. Dit kan leiden tot moeilijker ademhalen, met b.v. hoofdpijn tot gevolg.
Als je een mondkapje lastig vindt kun je ook kiezen voor een gezichtsmasker.
2.Water, water, water, een warming up en een cooling down!
Een slokje water tussendoor zal zeker meteen prettig voelen in achter in de keel. Maar een écht effect op de stem zelf, die zich dieper in de keel bevindt, duurt wat langer. Start met water drinken zo gauw je wakker wordt en blijf de hele dag door water drinken. Op die manier blijven de slijmvliezen gedurende de dag goed vochtig.
De stem is een spier, ga je die spier intensief gebruiken, dan kan een warming up, maar ook een cooling down na veel praten, geen kwaad. Vaak is rustig een liedje neuriën al voldoende!
3.Adem
We ademen natuurlijk door de mond als we praten. Zeker achter een mondmasker is het van belang wat langzamer te praten, want als je te snel spreekt, moet je vaker naar adem happen.
Gebruik korte zinnen om te voorkomen dat je te diep moet ademen om aan de volgende zin te beginnen. Als je te diep inademt, zal je het mondkapje mee naar binnen zuigen. Bij korte zinnen kan je de ademhaling ook beter controleren. Let erop dat je voldoende pauzes neemt tussen de zinnen. Zo geef je de luisteraar de tijd om je boodschap goed te begrijpen.
Tip: adem tussendoor zoveel mogelijk door je neus en niet door je mond. Zo voorkom je hyperventilatie.
4.Stem
In een rumoerige omgeving of met een mondkapje op ga je vaak automatisch luider praten.
Dus een rustige omgeving, zonder b.v. een radio die aanstaat, heeft de voorkeur.
Van welk materiaal het mondkapje ook gemaakt is, als je rustig, met intonatie, goed gearticuleerd spreekt, ben je meestal goed te horen.
Spreek vooral de medeklinkers goed uit, want die zijn belangrijk voor de spraakverstaanbaarheid.
Als je luider spreekt bestaat het risico dat je ook hoger gaat praten. Door luider en hoger te praten overbelast je de stem, wordt de stem hees en geeft een benauwd gevoel. Dus spreek op de spreektoonhoogte die bij je hoort.Heeft men je toch niet verstaan? Herhaal dan dezelfde zin en zeg het niet op een andere manier, dat maakt het vaak verwarrender.
Kijk je gesprekspartner aan. Een deel van je mimiek valt weg achter het kapje, maar de blik in de ogen, de wenkbrauwen, een frons en gebaren “vertellen het halve verhaal”. Bovendien richt je de stem automatisch beter en heb je minder de neiging om luider te spreken.
Mondkapjes en gezichtsmaskers zijn overal te koop.
Multidisciplinaire Paramedische Zorg ,m.b.t. na Covid-19: Samen op EEN Lijn
En voor meer tips, adviezen en therapie als u hees bent, blijft hoesten of een kikker in de keel blijft houden kunt u altijd bij mij terecht