STEMSPARENDE MAATREGELEN
Algemeen:
- Niet fluisteren, niet schreeuwen, imiteer geen stemmen.
- Vermijd roken,schrapen en kuchen.
- Vermijd lawaaierige, rokerige en stoffige ruimten.
- Adem door de neus.
- Zorg voor goed geventileerde ruimten met goede luchtvochtigheid. Airco’s drogen slijmvliezen uit.
Stoom af en toe met kamille. - Drink voldoende, minimaal 2liter per dag
- Vermijd of beperk alcohol en koffie i.v.m. uitdrogen van de slijmvliezen.
Let op bij:
- Het bespelen van blaasinstrumenten m.b.t.ademing.
- Krachttraining, let op met “gym”, zet de adem niet vast.
Extra aandacht m.n. bij Zingen en Spreekberoepen
- Zorg voor een goede conditie en een uitgerust lichaam.
- Pas juiste adem-stemkoppeling toe.
- Gebruik warm up en cooldown stemoefeningen.
- Zing in een aangepaste testituur
- Beperk stembelasting bij verkoudheden of keelontstekingen.
- Gebruik desgewenst stemversterkers.
- Maak gebruik van ‘vocal siësta’s’ ,2-3x per dag 20 minuten zwijgen.
Succes!
Marjan
7 tips om comfortabeler te praten met mondmasker
Proficiat: jij bent een absolute topsporter. Niet alleen omdat je kilometers holt van de bar naar de keuken naar het terras en weer terug, of omdat je de hele dag voor de klas staat, ook omdat je urenlang een mondmasker draagt. Voor je stem is dit een uitputtingsslag. Hoe beperk je de schade en maak je het iets comfortabeler?
- Water, de rest komt later
Wist je dat het hydraterend effect van water op je stem pas na 2 uur optreedt? Een slokje water tussendoor zal zeker meteen deugd doen aan de bovenkant van je keel. Maar voor een echt effect op je stem zelf, die zich dieper in de keel bevindt, moet je wat meer geduld hebben. Je start dus best al met hydrateren vanaf je wakker wordt. En blijf de hele dag door water drinken.
- Kies het juiste mondmasker
Je kaak heeft ruimte nodig om op een ontspannen manier open te vallen tijdens het inademen en om vrij te kunnen bewegen tijdens het spreken. Gebruik je een dik masker, dan heeft de kaak onvoldoende bewegingsvrijheid. Zorg er ook voor dat je mondmasker niet van je neus glijdt. Als het steeds afvalt, dan span je onbewust je kaken op om het masker hopeloos omhoog te houden. Je kaakspieren en stem zijn verbonden, dus die spanning wordt doorgegeven aan je stem! Verrassend genoeg scoort het chirurgisch masker erg goed. Dit blauw wegwerpmasker zit soepel, is luchtdoorlatend, geeft bewegingsruimte aan de kaak en heeft een verstelbaar neusklemmetje.
Steeds vaker gebruiken we zelfgemaakte mondmaskers. Een slimme en milieuvriendelijke keuze! Heeft u voortdurend klachten, dan is het aan te raden om iets nieuws te proberen. Een dunner stofje bijvoorbeeld, of een beter neusklemmetje? Want zoals je weet, zitten we er nog een hele tijd mee.
- Verhef je stem niet
Luider praten met een mondmasker? Dat is met de meeste mondmaskers echt niet nodig. Welk stofje je ook draagt, zolang je rustig spreekt en ademt ben je hoogstwaarschijnlijk goed te horen. Beter is om rustiger (trager) te spreken en goed te articuleren. Heeft men je toch niet verstaan? Herhaal dan dezelfde zin, maar trager. Herformuleer niet meteen, dat maakt het enkel verwarrender.
- Over-articuleer niet
Mompelen is altijd uit den boze, met of zonder mondmasker. Articuleren is dus altijd belangrijk, maar je moet natuurlijk niet overdrijven. Als je te sterk articuleert, ga je weer je kaken forceren. Erg oncomfortabel.
- Adem tussendoor door je neus
Nog zo’n belangrijke tip: adem tussendoor zoveel mogelijk door je neus en niet door je mond. Zo voorkom je hyperventilatie. Terwijl je praat, adem je natuurlijk wél door je mond. Dan is het van belang om op een laag tempo te praten. Als je te snel spreekt, moet je vaker naar adem happen. Praat ook niet te hoog en let op je intonatie, allemaal om een benauwd gevoel te vermijden.
- Maak oogcontact
Kijk de luisteraar recht aan. Een deel van je mimiek valt inderdaad weg, maar je bent nog altijd beter verstaanbaar als de bovenkant van je gezicht tenminste zichtbaar is. De blik in je ogen, je wenkbrauwen, je frons, … het vertelt veel. Bij oogcontact richt je bovendien je stem meteen in de juiste richting. Hierdoor heb je minder de neiging om luider te praten.
- Wissel regelmatig van mondmasker
Lange dagen zijn geen uitzondering in de horeca. Wij raden aan je mondmasker om de 3 à 4 uur te wisselen. Door de condens van de uitgeademde lucht wordt het stofje zwaarder. Dit kan leiden tot een versnelde of een verminderde ademhaling. Met hoofdpijn tot gevolg.
Artikel van Horeca Forma-training ‘Comfortabel(er) spreken met mondmasker’ door Sarah Algoet.