Revalidatie na de intensive care i.v.m. het Corona/ COVID-19 virus.

Goed revalideren na opname op de IC, na intubatie/ beademing of na de periode als u thuis de ziekte doormaakte , vraagt om een multidisciplinaire samenwerking.

Daarvoor kunt u vanaf nu terecht bij :

een samenwerkingsverband tussen: fysiotherapie, logopedie, diëtetiek en psycho- sociale therapie.

Inmiddels kunt u hiervoor ook bij mij terecht in Bergschenhoek, Gezondheidscentrum Parkzoom.

Covid-19, Corona

Omdat voor ons allemaal Covid-19 een heel nieuwe aanpak vraagt, betekent dat ook toegespitste logopedische hulp.

Weer veilig kunnen slikken, een rustige adem kunnen gebruiken ook tijdens het spreken, niet meer hoesten of last hebben van een brok in de keelgevoel en met een heldere krachtige stem spreken zijn daarvan enkele voorbeelden.

LUCHT HEBBEN IS MEER DAN ADEMHALEN !!

Ademen, we staan er nauwelijks bij stil, we doen het gewoon, tot er een moment komt, zoals nu in de Coronatijd, dat het niet meer zo vanzelfsprekend is; de ziekte doormaken, benauwd zijn en geen lucht hebben kan dan een hele angstige ervaring zijn. 

Dat geldt uiteraard voor u als patiënt maar ook uw naasten maakten spannende, soms adembenemende dagen mee.

Natuurlijk stond de zorg voor het lichaam op eerste plaats en gelukkig werd u ontslagen uit het ziekenhuis.

Maar ook stap voor stap aanvaarden wat gebeurd is en tegelijk weer vertrouwen krijgen in het leven, verwerken wat  je overkwam en de moed vinden om weer verder te gaan is een onderdeel van de revalidatie.

Samen met Adrienne Dekker, psychosociaal therapeut, organiseer ik groepssessies waarin u de stappen zet om de toekomst weer met een toegerust hart tegemoet te gaan.

Meer informatie kunt u vinden op de sites van de zorgverleners:

                        DE STEM NA INTUBATIE OP DE INTENSIVE CARE.

Bij intubatie werd er een kleine plastic ademslang (een endotracheale tube genoemd) in uw keel ingebracht om u te helpen ademen tijdens uw operatie of ziekte. De buis gaat tussen de stembanden door de luchtpijp in. Soms kan daardoor de luchtpijp ontstoken raken en het gezonde slijm dat de stembanden bedekt om ze mobiel te houden, kan dikker worden. 

Gevolgen kunnen dan zijn:

 • Zwakke stem
 • Schorre of hese stem
 • Keelpijn bij praten of slikken
 • Droge keel waardoor u vaak moet schrapen of kuchen
 • Moeite met het aansturen van de stem

Wat kunt u doen om de stem te sparen:

 • Gebruik uw stem zonder inspanning, overbelast de stem niet.
 • Praat niet als er te veel achtergrondgeluiden zijn. 
 • Moedig anderen aan om dichter bij je te komen zodat ze u kunnen horen. 
 • Schreeuw of fluister niet. 
 • Vermijd lange telefoongesprekken. 
 • Adem regelmatig in om ademtekort aan het einde van zinnen te voorkomen. 
 • Als u pijn voelt bij het gebruik van de stem, zwijg dan 30 minuten tot een uur. 
 • Gebruik stoominhalaties als uw keel droog aanvoelt. U kunt dit doen door heet water in een kom te doen, een handdoek over het hoofd leggen, over de kom te leunen en in- uit te ademen. Gebruik heet(geen kokend) water om verbranding te voorkomen. 
 • Vermijd schrapen van de keel. Probeer in plaats daarvan te slikken. 
 • Zorg voor voldoende ventilatie in uw huis.
 • Als u een inhalator gebruikt, spoel de mond dan  na gebruik van de inhalator. 
 • Houd uw stembanden goed gehydrateerd: drink twee liter water per dag.

Wat u beter kunt vermijden:

 • Alcohol
 • Sigaretten
 • Cafeïne houdende dranken
 • Gekruid voedsel dat maagzuur kan veroorzaken want dat irriteert uw keel.

Wordt uw stem weer normaal?

De eventuele schade aan uw stembanden wordt doorgaans beter zonder behandeling, omdat u sterker wordt na uw operatie of ziekte en zodra de ontsteking is verdwenen.

In sommige gevallen verbetert de stem niet vanzelf en kan een behandeling door de k.n.o. arts en/ of logopedist nodig zijn. Dit wordt meestal geregeld na ontslag uit het ziekenhuis of door uw huisarts als u weer thuis bent.

VEILIG NAAR DE LOGOPEDIST , STEM-THERAPEUT en COACH

Sinds vrijdag 1 mei schaal ik weer voorzichtig op met het behandelen van patiënten in de praktijk, wel nog onder omstandigheden die anders zijn dan we gewend bent. Zo maak ik in eerste instantie alleen afspraken op afstand, via de telefoon of een videoverbinding. Naar aanleiding van dat gesprek bepalen we de vervolgstappen. Als u, of iemand in het gezin of in de woonomgeving (studentenhuis/ werkomgeving), symptomen heeft van corona dan zullen we bijvoorbeeld beeldbellen of stellen we de behandeling  even uit. Als het voor de zorg noodzakelijk is en het ook veilig en verantwoord kan, plannen we wel een behandeling in de praktijk. 

Belangrijk is dan dat we ons samen houden aan de hygiëneregels:

 • Geen handen schudden
 • Handen wassen voor en na de afspraak
 • Kom alleen (als dat mogelijk is)
 • Hoest en nies in de elleboog
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Bij griep of andere luchtwegklachten : thuisblijven

Als het nodig is, maakt ik gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Mogelijk vraag ik u ook om een mondkapje te dragen. In de praktijk houdt iedereen zo veel mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar. 

Samen doen we er alles aan om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:  ik vertrouw erop dat u begrip hebt voor de maatregelen.

Net als bij andere zorginstellingen kunnen ook alle logopedische afspraken en coach-gesprekken in de praktijk doorgaan indien er geen sprake is van verkoudheid, hoesten niezen koorts .(o.a.is de gepaste afstand van 1 ½ meter  gewaarborgd.) 

Bij de minste twijfel wil ik de zorg wel graag continueren en heb gekeken naar alternatieven.
Gesprekken of de logopedische behandeling kunnen we via tele-logopedie voortzetten; logopedie wordt vergoed vanuit de Basisverzekering.

Hiervoor zullen we, op de afgesproken tijd, met elkaar gaan bellen, via facetime (of desgewenst Skype)
Het kan zijn dat de voorgestelde tijd iets afwijkt van de tijd die we eerder afgesproken hebben. Het is fijn als u op de afgesproken tijd klaar zit met alle spullen die u voor de behandelingnodig hebt. Het is prettig om een goed werkende internetverbinding te hebben, een volle batterij te hebben, in een rustige ruimte te zitten en pen en papier bij de hand te hebben.

In verband met privacyregels  verzoek ik u vriendelijk mij dan uw toestemming daarvoor te mailen :

“ Hierbij ga ik akkoord met het gebruik maken van Face Time (of Skype) via het telefoonnummer in mijn dossier”. Wanneer u de afspraak liever uitstelt tot later dan heb ik daar natuurlijk alle begrip voor, laat u het me dan even weten?

Voor mij is dit ook nieuw; samen zetten we onze schouders eronder en zullen we kijken hoe we ons gesprek of de logopedie zo praktisch en goed mogelijk kunnen invullen. We gaan er met elkaar het beste van maken en ik hoop op deze manier bij te dragen aan het verminderen van de verspreiding van het Coronavirus! Voor vragen kunt u altijd bij me terecht!